Thursday, October 2, 2014

Island adventure! / Travel post - St. Anastasia island

 Здравейте, прекрасни!
Вчера прекарах един страхотен ден далеч от града! За няколко часа се отправих на приключение включващо преход по суша и вода (с малко корабче), много слънце, много вода и един невероятен остров! Днес реших да направя поста малко по-различен и да ви отведа с мен на кратко снимково пътешествие до остров Света Анастасия! Приготвила съм много снимки и малък разказ към тях, така че продължете да четете, ако ви заинтригувах!

Нека да започна първо с малко основна информация за острова.
Остров „Света Анастасия“ се намира в Бургаския залив в Черно море, на 6,5 км югоизточно от Бургас. Изграден е от вулканични скали, а площта му е близо 9 декара. Между 1945 и 1990 г. островът носи името Болшевик.
Пътуването се осъществява от няколко корабчета, като основният носи името "Анастасия" и е осигурен от Община Бургас. Останалите три "Кук", "Диана" и "Афала" са частни и можете да изберете, който и да е от тях в зависимост от разписанието за деня. През летния сезон обикновено се изпълняват курсове всеки ден, на интервал през 2-3 часа. Ако искате да посетите острова по това време на годината, можете да се информирате за пътуването и престоя от изключително добре поддържания сайт или фейсбук страница на острова. Имайте предвид, че при лоши метеорологични условия, бурно море или по-малко от 15 пътници, курсовете не се осъществяват или претърпяват промени.

Аз избрах да пътувам в 14 часа, като този курс се изпълнява от тримарана "Афала". Корабчетата тръгват от края на Бургаския мост, така че ние бяхме там около половин час по-рано, като имахме време за спокойна разходка по моста, настаняване на кораба и разходка по палубата. Билетите се купуват на място от екипажа, веднага след като корабът отпътува. Има намаление за деца, студенти и пенсионери, а корабът "Анастасия" (както и самият остров!) е пригоден дори и за хора в инвалидни колички. По време на пътуването, което трае около половин час, имате възможност да седите на седалките под сянката или да се разхождате по палубата. Корабчетата се движат с нормална скорост, уверявам ви, че никак не е страшно или неприятно, а ако страдате от морска болест може да почувствате лек дискомфорт, но пътуването е кратко и бързо ще ви мине.

Пристигнахме около 14:30ч на кея, където екипажът помага на всеки да слезе и обявява, че тръгването ще се осъществи в 16:00ч. Имате час и половина на острова, който ще ви се стори изключително малко време, за да се насладите изцяло на преживяването.
 Още на пътеките към основните сгради бяхме посрещнати от управителя на острова Павлин Димитров, който ни разказа накратко историята на това малко късче земя, легендите, които се носят за него и ни обясни подробно всички места, които можем да разгледаме докато сме там. Лично за мен дори срещата с него беше част от преживяването, защото следях избора на управител в началото на годината с интерес,заради всички кандидати, които искаха да заемат позицията. Радвам се, че са избрали толкова подходящ човек, който наистина говори с любов и гордост за острова и е винаги насреща, за да отговори на всякакви въпроси и запитвания. Ако посетите музеят, накрая ще получите от него поименен сертификат, който ви прави истински "Островитянин" :))

А сега малко повече за "Света Анастасия" и това какво ви очаква там.

Самият остров е много стар и има свидетелства за обитаването му от IV-VI век. През вековете на Острова е имало манастир „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)”, от който островът получава и днешното си име. Манастирът няколко пъти е бил опожаряван и разграбван от пирати. През 1923 при западането му, Островът е бил използван като затвор. По-късно мястото става известно като любима точка на бургаския поет Христо Фотев. Преди реставрирането му, там са снимани няколко филма, сред които "На малкия остров” на Рангел Вълчанов и "Островът” на Камен Калев, с участието на Летисия Каста. Днес на острова има музей, църква, ресторант, "Лекарна", конферентна зала и къща за гости, в която можете да пренощувате. В музея ще видите няколко интересни тематично отделени стаи, сред които и пиратската "Съкровищница", стаи с мултимедийни забавления, прожекция показваща затворниците, информация за Света Анастасия и други.
 Но нека да ви разкажа малко повече за "Лекарната", понеже ми стана едно от любимите местенца.


"Лекарната" всъщност е много китно и сладурско заведение, в което се предлагат както кафе и други освежаващи напитки, така и някои по-интересни предложения специално свързани с Острова. Името идва естествено, заради факта, че Света Анастасия е била лечителка и се е занимавала с отглеждането на билки. И днес на острова има страшно много растения, а самият покрив на "Лекарната" е превърнат в градинка за билки, които се използват за направата на напитките - уханни чайове и освежаващи коктейли. Тук можете да опитате и прясно изпечени бисквити със смокини или соленки с маслини, а дърветата им ще видите навсякъде около вас докато се разхождате наоколо.
 Ние си избрахме домашна лимонада с прясна мента (отново от острова), която сервират в много готини канички. Гледката, разкриваща се от откритата тераса на "Лекарната" към Бургас и залива е перфектното допълнение за незабравимо, отпускащо изживяване (и феноменални снимки :D). Бях много изкушена и от предлаганите коктейли, защото имената им са страшно забавни, така че следващия път определено ще опитам някой от тях или лятното вино с местни билки и плодове.

Мога цял ден да ви говоря за Острова, но все пак добре ще е да не забравям за какво е блога :) Ето тоалета, който бях избрала за деня.

За финал искам да кажа само едно нещо: ако някога имате път към Бургас, намирате се в района или просто се чудите къде да забегнете за уикенда - скачайте на лодките и хайде към Острова! Имах щастието да уцеля невероятно време и да се насладя на няколко прекрасни часа на това магическо място. Определено ми останаха незабравими спомени, определено ще се върна там и определено препоръчвам! Спокойствието, което "Света Анастасия" предлага, заедно с интересната и мистична история правят всеки миг там специално преживяване! От малка слушам истории за това късче земя и сега съм изключително горда като бургазлийка, че мястото беше напълно реставрирано по прекрасен начин и е отворено за посещения. Надявам се, а и съм сигурна, че следващата година там ще е дори още по-хубаво, така че мече нямам търпение за следващото си посещение. До тогава ми остават всички 800 снимки и клипове, които направих в рамките на няколкото ми часа там и спомена за златното отражение на есенното слънце, върху морските вълни :))
Благодаря ви, ако сте стигнали до тук и сте прочели поста. Надявам се да съм ви заинтригувала и поне за малко да съм ви пренесла с мен на малкия остров. Определено го посетете поне веднъж, заслужава си! 
Повече информация за остров "Света Анастасия" ще откриете на сайта http://anastasia-island.com

Keep it Classy!

No comments:

Post a Comment

Thank you for visiting my blog! Feel free to leave me a comment! :)